Locale Altele
Joi, 24 Octombrie 2024
Joi, 24 Oct 2024
LocaleEvenimentAdministratieSocialCulturalPoliticEconomicInfracţionalitateEducaţieReligieSportAlteleOh Canada
Ne găsești pe Facebook


InterneExterneAlteleDivertismentŞtiinţă/TehnolologieAuto/MotoSănătateLifestyleGalerie FotoParty Foto
Miliarde din bani publici pentru ”proiecte de cultură”. Mitică și grofii au luat caimacul.
Florin Răchitan  - Marti, 5 Iunie 2018

În ultima zi a lunii mai, tocmai la timp pentru a se putea acorda în termen legal fondurile pentru ”Week-end-ul familial” desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute în Grădina Romei, Consiliul Județean Satu Mare a publicat raportul de atribuire a fondurilor nerambursabile pentru organizațiile neguvernamentale cu activitate în domeniul culturii și sportului.

În acest an, ONG-urile aveau la dispoziție 800.000 de lei pentru proiectele de cultură și 500.000 de lei pentru cele de sport, însă la acest ultim capitol s-au atribuit doar 460.000 de lei, deocamdată.

Oricum, înghesuiala mare a fost la Cultură, unde au depus proiecte aproape 60 de ONG-uri și persoane fizice, care au solicitat peste 1,3 milioane de lei. Fondurile fiind insuficiente în raport cu cererile, comisia alcătuită din consilieri județeni și angajați ai instituțiilor subordonate Consiliului Județean a folosit, pe lângă grila de punctaj, și un algoritm pentru împărțirea echitabilă a banilor în situațiile în care punctajul îndreptățea vreun ONG la bani mai mulți decât erau disponibili în buget.

De asemenea, 17 cereri au fost respinse, din diverse motive, unul dintre ghinioniști fiind, la fel ca anul trecut, tânărul cercetător moț Răzvan Roșu, care se pare că va trebui să facă din nou scandal în presă și pe Facebook pentru a obține finanțare pentru studiul antropologic despre zonele de frontieră ale județului Satu Mare.

În schimb, ca de obicei, banul gros a mers la ”clienții casei”. Cu sume uriașe, ce depășesc 120.000 de lei, iese în evidență Centrul Multicultural Poesis, dar și alte ONG-uri care au obținut finanțări pentru proiecte ce au legătură, într-un fel sau altul, cu asociația respectivă. La aceste sume se mai adaugă cei 70.000 de lei pe care i-a obținut de la Primăria Satu Mare în cadrul unei atribuiri similare de fonduri în această primăvară.

Celălalt client căruia i se acordă de obicei ”atenție specială” este Fundația Identitas, legată prin cordon ombilical de UDMR Satu Mare, care a primit de data aceasta aproape 100.000 de lei pentru organizarea Week-end-ului familial și a Festivalului Zilele Partium. Această sumă a fost mai mult decât dublată de fondurile primite în aprilie de la Primăria Satu Mare, pentru aceleași evenimente.

În rest, sume care mai merită amintite, fiind situate în jurul valorii de 60.000 de lei, sunt cele pentru Festivalul Medieval de la Ardud, respectiv pentru Ansamblul Cununița.

La capitolul Sport, 100.000 de lei a luat echipa de fotbal din Tășnad, aproape 60.000 de lei a luat Asociația Județeană de Fotbal pentru ”dezvoltarea și promovarea fotbalului” și peste 46.000 de lei pentru o asociație care se plimbă cu caiacul pe Someș. Restul mărunțiș...

Tags: fonduri  nerambursabile  cultura  sport  
1684 vizite
Distribuie pe